Kako pripremiti dijete na povratak u vrtić?Kako pripremiti dijete za povratak u vrtić?

Prošla su gotovo dva mjeseca otkako su djeca zadnji put bila u vrtiću. Otada se mnogo toga promijenilo. Djeca su većinu vremena bila kući sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, bakama i djedovima. Sav život preselio se u četiri zida kako bismo na taj način doprinijeti očuvanju našeg i tuđeg zdravlja. Naš trud je urodio plodom i sada se polako život vraća na „staro“. Svjesni smo da „staro“ ipak neće ostati „staro“.

Kako bismo osigurali djeci, njihovim obiteljima i osoblju vrtića maksimalnu sigurnost, dužni smo pridržavati se zdravstveno-higijenskih mjera propisanih od strane nadležnih institucija. Te će mjere utjecati na odgojno-obrazovni rad svih otvorenih objekata, a zasigurno će imati veliki utjecaj na djecu. Na nama je da im kroz vrijeme preostalo do početka odlaska u vrtić, na jasan i jednostavan način približimo novu realnost koja će se odnositi na dolazak i odlazak u/iz vrtića, na socijalne kontakte s drugom djecom i osobljem vrtića, kao i nove rutine koje se tiču brige o zdravlju. Materijal o tome kako s djetetom pričati o samom virusu možete pronaći na www.dvpula.hr i na Facebook stranici Dječjeg vrtića Pula.

Mnoga će djeca krenuti u nove objekte, boravit će s djecom i odgojiteljima koji nisu iz njihove matične skupine. Djeci koja su boravila u ljetnom dežurstvu možete objasniti kako se radi o sličnoj situaciji, kao i da ovaj način funkcioniranja u vrtiću neće biti zauvijek. Također im možete pričati kako će upoznati nove prijatelje i sresti neke poznate. Djeci mlađe dobi možete dati podršku na način da im pokažete povjerenje prema odgojiteljima, pričate pozitivno o vrtiću i budete točni u dolaženju po njih kako bi stekli osjećaj sigurnosti. Prilikom dolaska u vrtić možda ćete naići na red roditelja koji s djecom čekaju ući u vrtić, odnosno da će dežurni odgojitelj odvesti dijete u njegovu skupinu. Ovo može biti posebno stresno mlađoj djeci, kao i djeci koja su nedugo prije početka epidemije prolazili kroz proces prilagodbe na jaslice. Nadalje, djeca koja su navikla dijeliti vanjski prostor ili blagavaonu s djecom drugih skupina, može biti neobično da se na vanjskom prostoru neće neometano moći družiti s djecom drugih skupina, budući preporuke nalažu da skupine koje budu formirane na samom početku, nastavljaju s radom u istom sastavu iduća dva tjedna, tako da će kontakt s djecom ostalih skupina biti ograničeno. Ukažite djetetu na činjenicu da će većinu vremena provoditi na otvorenom prostoru, što može djetetu predstavljati dodatni razlog za veseli odlazak u vrtić.

Puno je promijena koje će utjecati kako na djecu tako i na roditelje u periodu koji nam dolazi. Budimo strpljivi, tolerantni, surađujmo kako bi svi zajedno učinili da našim mališanima ovo iskustvo ostane zapamćeno po dobru.

Odgojitelji, stručni suradnici, kao i sama organizacija rada, bit će usmjereni trudu da se djeci pruže toplina, osjećaj sigurnost i pripadanja te puno igre u sigurnim uvjetima.