Edukacija za zdravstvene voditelje “ Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama “Zdravstvene voditeljice DV Pula i DV-SI “ Rin Tin Tin” Martina Peruško i Sanja Derocchi sudjelovale su dana 29.01.2020. na stručnom skupu s nazivom “ Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama “ s početkom u 10 sati pri ZZJZ u Zagrebu u edukacijskom centru.

Stručnom skupu koji je bio organiziran na nacionalnoj razini je prisustvovao velik broj odgajatelja , učitelja razredne nastave ,te zdravstvenih voditeljica. Predavanja su održali profesori sa stomatološkog fakulteta ,te Dr. Radić-Vuleta iz ZZJZ.

Naime, radi se o pilot projektu na nivou države o uvođenju pranja zuba u škole i vrtiće kao jednu svakodnevnu rutinu, pričalo se o tehnikama pranja zuba o karijesu kao posljedici loše oralne higijene, kao kako i kada početi s pranjem zubića kao i posjetu stomatologu.

Dječji vrtići Grada Pule provode projekt Istarskih domova zdravlja “ Istra bez karijesa” , vrlo uspješno već 4.godinu za redom te se ne “suho” već mokro pranje zubića od najranije jasličke dobi već provodi u pulskim vrtićima.

Važnost oralnog zdravlja djece stomatolozi Istarskih domova zdravlja i zdravstvene voditeljice prenose i prema roditeljima te su vrtić / stomatolog / obitelj usutavili suradnju na način da osim redovnog četkanja zubića u vrtićima, zdrave prehrane, svako dijete ima svog izabranog stomatologa te se redovnim posjetama stomatološkim ordinacijama uključenima u projekt djeci usađuje vrijednost čuvanja oralnog zdravlja kroz sustav ranog i predškolskog odgoja. Zdravstvene voditeljice Peruško i Derocchi su na stručnom skupu iznijele pozitivna iskustva pulskih vrtića koji su još jednom pokazali napredni stupanj brige o zdravlju predškolske populacije.