Stručni skup za odgajatelje i stručne suradnike dječjih vrtića u sklopu projekta „ Znanost u vrtiću – istraživačko učenje može li biti drugačije? Kako istražuju djeca?“

Poslano od na lis. 16, 2018 u Novosti, Obavijesti roditeljima | Komentari isključeni za Stručni skup za odgajatelje i stručne suradnike dječjih vrtića u sklopu projekta „ Znanost u vrtiću – istraživačko učenje može li biti drugačije? Kako istražuju djeca?“

Dana 15. listopada 2018. godine održan je stručni skup koji je ujedno i obilježio početak projekta u DV Pula i DV-SI „ Rin Tin Tin“ Pula – Pola. Naime, dvije predškolske ustanove krenule su u još jedan zajednički pothvat koji će obilježiti novu pedagošku godinu, ali i promijeniiti pogled na istraživačko zajedničko učenje djece i odgajatelja kroz znanost.
140 odgajateljica i odgajatelja te studentica Sveučilišta Jurja Dobrile – Fakulteta za odgojne znanosti su jučer sudjelovale na stručnom skupu koji su zajednički organizirala dva gradska vrtića, Centar za istraživanje djetinjstva Sveučilišta u Rijeci – izv.prof.dr.sci. Lidija Vujčić, Udruga Prirodopolis te Udruga Babin pâs u velikoj dvorani Zajednice Talijana u Puli i u dvorani DV Centar u Rižanskoj ulici gdje je postavljena interaktivna izložba za dječja istraživanja koju će djeca vrtića Pula , Rin Tin Tin te TOŠ „ Giuseppina Martinuzzi“ posjetiti tijekom ovog tjedna. U projekt će biti uključeni i roditelji, već sudjelovanjem na interaktivnim radionicama, jer smo za jasličke skupine organizirali da na radionicama sudjeluju naši najmlađi zajedno sa svojim roditeljima.

Jučerašnje raspravne teme su bile vezane za razvoj znanstvene pismenosti u ranoj dobi o kojoj je govorila izv.prof.dr.sci.Lidija Vujčić. Prezentacija projekata i način rada tijekom akcijskog istraživanja djece je predstavila Karmen Uljanić, mag.praesc.educ., te perspektive djeteta u igri znanstvenika i umjetnika su predstavili suradnici za nove medije Ida Skoko, mag.art te Noel Šuran, mag.art.
Skup je u ime organizatora i domaćina pozdravila ravnateljica DV-SI „ Rin Tin Tin“ Tamara Brussich. Valja naglasiti da su stručnom skupu sudjelovale odgajateljice, stručne suradnice i ravnateljice DV „ Neven“ iz Rovinja te DV „ Fijolica“ iz Novog Vinodolskog te DV „ Mali svijet“ iz Pule.

Namjera je istraživati, dokumentirati i učiti zajedno s djecom te baviti se refleksijom kroz aktivnou suradnjou odgajateljica koje će ući u srž projekta. Važnost stručnog usavršavanja ojačati će i zbog suradnje između odgajatelja koja biti će zanimljiva zbog različitosti pristupu, metodologiji. Djeca će krenuti u istraživanje i stvaranje na sebi svojstven način po kojima su izuzetna i posebna. U svakom djetetu čuči istraživač, važno je ponuditi „pravu temu“ koji će odgajatelji svojim znanjem i vještinama, dokumentiranjem i opažanjem zasigurno pronaći. Očekuje nas mnogo iznenađenja tijekom rada na projektu ali i konstruktivnih stručnih rasprava.

Jučerašnji skup bio je samo početak, nastavljamo s radom u skupinama ali i slijedećim stručnim susretima. DV Pula i Dv Rin Tin Tin kreću u istraživanja znanosti, tko zna kuda će ih dječja znatiželja odvesti?